Francúzsko - Versailles


Palác vo Versailles, alebo jednoducho Versailles, je kráľovský zámok vo Versailles v Île-de-France vo Francúzsku. Keď bol postavený zámok, Versailles bola dedina, dnes je však na predmestí Paríža, asi 20 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Francúzska.


Versailles bol centrom politickej moci vo Francúzsku od roku 1682, kedy sa Louis XIV odsťahoval z Paríža, kráľovská rodina bola nútená po začiatku francúzskej revolúcie vrátiť sa do hlavného mesta v októbri 1789 .


Château de Versailles, ktorý bol na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO na 30 rokov, je jedným z najväčších úspechov francúzskeho umenia 18. storočia. Žil tam každý z troch francúzskych kráľov.


Zrkadlová sála

Hlavným rysom haly je sedemnásť zrkadlených oblúkov, ktoré odrážajú sedemnásť arkádových okien, ktoré majú výhľad na Versailles a rovnako nádhernú záhradu. Celkom je tam 357 zrkadiel. Táto veľkolepá sála je 73 metrov dlhá, 10,5 m široká a 12,3 m vysoká. Zrkadlová sála hrala vždy dôležitú úlohu v dejinách, vrátane roku 1919, keď prvá svetová vojna oficiálne skončila a keď Nemecko podpísalo 
v tejto sále Versailleskú zmluvu.

Garden

Záhrada vo Versailleskom paláci je v Európe najväčšia zámocká záhrada. Bola vytvorená v 17. storočí záhradníkom André Le Notre. Záhrada je s geometrickým vzorom ciest, kríkov, kvetinovými záhonmi a stromami. Le Notre tiež vytvoril veľký kanál, známy ako Grand Canal. Niekoľko fontán zdobia misy.



Oficiálna stránka: http://www.chateauversailles.fr/homepage



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára